Widoki, atmosfera, piękna natura, monumentalne szczyty Tatr, ale też kuchnia regionalna – to główne powody, dla których rokrocznie ponad milion turystów odwiedza Podhale. Wszyscy słyszeli o oscypkach, bundzu czy kwaśnicy, natomiast warto wiedzieć, że smaki regionu są znacznie bardziej urozmaicone. Można wręcz napisać, że kuchnia podhalańska jest jedną z najbardziej kreatywnych i różnorodnych spośród wszystkich kuchni regionalnych w Polsce. Znajdziemy w niej i dania wegetariańskie, i mięsne, i oczywiście rybne.
Planując wizytę w Bukowinie Tatrzańskiej, na przykład przy okazji pobytu w Termach BUKOVINA, warto skosztować lokalnego jedzenia w nieco mniej oczywistym, nowoczesnym wydaniu. To specjalizacja Restauracji BUKOVINA, która stanowi jeden z największych atutów naszego hotelu z termami. Zapraszamy do poznania kulinarnej wizji Szefa Kuchni Restauracji BUKOVINA.
Restauracja BUKOVINA specjalizuje się w kuchni naturalnej, w której tradycyjne smaki Podhala zyskują zupełnie nowy charakter. Dba o to nasz Szef Kuchni, Daniel Bzdyk, który korzysta niemal wyłącznie z lokalnych składników, pozyskiwanych od miejscowych producentów, tworząc dania z jednej strony innowacyjne, a z drugiej głęboko zakorzenione w regionalnej tradycji.
To warto wiedzieć:
Menu obejmuje zarówno klasyczne dania kuchni polskiej i międzynarodowej, wzbogacone o elementy regionalne, jak i potrawy wegetariańskie oraz wegańskie. Każdy znajdzie w Restauracji BUKOVINA danie, które zachwyci jego podniebienie.
Każda restauracja deklaruje znakomite doznania smakowe, natomiast mało która ma na to obiektywne potwierdzenie. Restauracja BUKOVINA otrzymała rekomendację Slow Food Polska oraz czapkę Gault&Millau – to dwa bardzo prestiżowe wyróżnienia, które jednoznacznie potwierdzają nasze przywiązanie do jakości produktów oraz poszanowanie dla lokalnej tradycji kulinarnej, przy zachowaniu otwartości na nowe, kreatywne rozwiązania w kuchni.
Menu Restauracji BUKOVINA bazuje na wyrobach własnej produkcji, takich jak wędliny z naszej wędzarni, wypiekane na miejscu pieczywo oraz domowe konfitury, pasztety, terriny czy granola. Na pierwszym miejscu zawsze stawiamy jakość produktu, ponieważ to od tego zależy smak gotowego dania.
Już przystawki mogą przenieść Cię na najwyższy poziom kulinarnych doznań. Nasz Szef Kuchni proponuje m.in. takie klasyki jak burata czy tatar wołowy, nie stroniąc od owoców morza (krewetki) czy nowoczesnej interpretacji regionalnych przysmaków (moskol i oscypek).
Fani zup także znajdą u nas coś dla siebie. Proponujemy m.in. barszcz biały, flaczki z boczniaka, krem z zielonego groszku oraz oczywiście obowiązkową na Podhalu kwaśnicę.
Wśród dań głównych proponujemy dania mięsne, rybne i jarskie, takie jak m.in. antrykot wołowy, brokuł z kalafiorem, biodrówkę jagnięcą, sznycel cielęcy czy filet z pstrąga. Modyfikując menu zawsze pilnujemy, aby znalazły się w nim potrawy o regionalnym charakterze, jak i te, które przypadną do gustu zwolennikom kuchni międzynarodowej.
Oczywiście w menu nie mogło także zabraknąć deserów – tutaj szczególnie polecamy popisową bezę Pavlova naszego Szefa Kuchni czy doskonałą pralinę migdałową.
Sprawdź aktualne menu Restauracji BUKOVINA.
Restauracja BUKOVINA jest otwarta codziennie od 13:00 do 21:00 i zaprasza nie tylko gości Hotelu BUKOVINA, ale też osoby z zewnątrz, które chcą przeżyć z nami kulinarną przygodę, odkrywając smaki Podhala zupełnie na nowo. Jeśli więc jesteś lub planujesz wybrać się do Bukowiny Tatrzańskiej i szukasz miejsca z doskonałym jedzeniem, to nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Cię do Restauracji BUKOVINA.
Istnieje również możliwość zorganizowania eventu czy przyjęcia okolicznościowego w Restauracji BUKOVINA, a szczegółowych informacji udzielą Ci nasi doradcy.
Zapraszamy również do lektury innych artykułów na blogu, w których m.in. omawiamy najlepsze sposoby na aktywny wypoczynek w Hotelu BUKOVINA oraz prezentujemy krótki przegląd pakietów pobytowych w Hotelu BUKOVINA.