Hotel BUKOVINA to znakomity wybór np. na jesienny romantyczny weekend we dwoje. Decyduje o tym nie tylko fantastyczna lokalizacja, w samym sercu Bukowiny Tatrzańskiej, w otoczeniu lasów Tatrzańskiego Parku Narodowego, ale także szereg atrakcji i udogodnień, jakie przygotowaliśmy dla naszych gości. Jedną z nich jest Restauracja BUKOVINA, której menu regularnie się zmienia, w zależności od pory roku i tym samym od dostępności sezonowych produktów.
Ponieważ weszliśmy w okres jesieni, według wielu najpiękniejszy czas w Tatrach, to zachęcamy naszych gości do skosztowania jesiennych smaków Podhala, obecnych w menu Restauracji BUKOVINA. Oto, co przygotował Szef Kuchni Daniel Bzdyk wraz ze swoim zespołem.
W jesiennym menu Restauracji BUKOVINA nie mogło zabraknąć przystawek, które stanowią reprezentację wspaniałych smaków zarówno Podhala, jak i tradycyjnej kuchni polskiej. Spośród propozycji naszego Szefa Kuchni na szczególną uwagę zasługują:
Pyzy z jeleniem – tradycyjne polskie kluski w nowoczesnym wydaniu, nadziewane aromatycznym mięsem jelenia.
Oscypek – regionalny ser, uwielbiany przez gości naszej restauracji, podawany na ciepło.
Tatar wołowy - czyli klasyczna przystawka z najwyższej jakości mięsa.
Jesienią znów chętnie jadamy zupy, które świetnie rozgrzewają, a przy tym potrafią być naprawdę treściwe. W menu Restauracji BUKOVINA znajdziemy:
Barszcz czerwony z czarną porzeczką i krokietem z kaczki – to nowoczesna interpretacja klasycznego czerwonego barszczu, która z pewnością będzie dużym odkryciem dla naszych gości.
Grzybowa – to wręcz obowiązkowa pozycja w jesiennym menu, przyrządzana na bazie grzybów zebranych w tatrzańskich lasach.
Kwaśnica – nie mogło jej zabraknąć w naszym menu, w końcu to najbardziej znana zupa regionalna, przyrządzana na bazie kapusty kiszonej, będąca ukłonem w stronę tradycji kulinarnej Podhala.
Bulion z pieczonej kaczki – wyrazisty i głęboki w smaku bulion, idealny na chłodniejsze dni.
Restauracja BUKOVINA w swoim jesiennym menu proponuje kilka wyjątkowych dań głównych, zarówno z akcentem kuchni regionalnej i naturalnej, jak i międzynarodowej. Szczególnie polecamy takie pozycje jak:
Antrykot wołowy – soczyste mięso z delikatnymi dodatkami, które stanowi esencję jesiennych smaków.
Biodrówka jagnięca – delikatne i aromatyczne mięso jagnięce, podawane w sposób, który z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy.
Sznycel cielęcy – klasyk kuchni europejskiej
Filet z jesiotra – doskonała propozycja dla miłośników ryb. Hodowla tego jesiotra znajduje się w Jurgowie, który zasilany jest wodą z górskiego potoku.
Bryzol wołowy – to wyraziste w smaku mięso, które zadowoli osoby gustujące w
wykwintnych daniach mięsnych.
Końcowym akcentem udanego posiłku oczywiście powinien być deser. W menu Restauracji BUKOVINA znajduje się kilka klasycznych pozycji, jak i te, które budzą skojarzenia ze smakami jesieni.
Szarlotka autorska – to wręcz klasyczny jesienny deser w nowoczesnym, autorskim wydaniu, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom szarlotki (w wielu regionach nazywanej jabłecznikiem).
Brownie z burakiem – to intrygujące połączenie czekolady i buraka, które zachwyca oryginalnym smakiem. Jeśli lubisz nieoczywiste zestawienia, to ten deser przypadnie Ci do gustu.
Beza Pavlova – lekki, efektowny i przepyszny deser, który może stanowić idealne zwieńczenie udanego wieczoru w naszej restauracji.
Mono chałwa – słodka propozycja inspirowana kuchnią bliskowschodnią.
Restauracja BUKOVINA specjalizuje się w kuchni opartej na naturalnych składnikach, w której tradycyjne smaki Podhala nabierają zupełnie nowego charakteru. Dba o to nasz Szef Kuchni, Daniel Bzdyk, który komponuje dania innowacyjne, a jednocześnie zakorzenione w regionalnej tradycji.
Wszystkie potrawy przygotowywane są z lokalnych produktów. Menu obejmuje zarówno klasyczne potrawy kuchni polskiej i międzynarodowej z regionalnym akcentem, jak i opcje wegetariańskie oraz wegańskie.
To warto wiedzieć:
Restauracja BUKOVINA otrzymała rekomendację od Slow Food Polska oraz została nagrodzona czapką Gault&Millau – są to jedne z najbardziej prestiżowych wyróżnień w świecie gastronomii.
Szukając wyjątkowego, nietuzinkowego jedzenia w Bukowinie Tatrzańskiej, zwłaszcza z akcentem na kuchnię naturalną, wykorzystującą sezonowe produkty pozyskiwane lokalnie, warto wybrać się do Restauracji BUKOVINA, która zaprasza nie tylko gości Hotelu BUKOVINA.
Zachęcamy również do lektury innych artykułów, w których m.in. wyjaśniamy, czym jest i jakie korzyści przynosi masaż abhyanga, a także podpowiadamy, co powinna mieć idealna sala konferencyjna, którą oczywiście można wynająć w Hotelu BUKOVINA.